Frodes hus
Vinduer har mye å si for boligen din, og de bør vedlikeholdes hver vår.

Bør du bytte ut vinduene dine?

Det er ikke bare når vinduene dine får synlige skader at de bør skiftes ut. Ofte tenker vi ikke over om et vindu bør byttes ut eller at et vindu trekker – men det er helt sikkert er at du merker det på både inneklima og strømregningen.

– Det finnes ingen fasit på hvor ofte man bør skifte ut vinduer, for det avhenger mye av værforholdene der man bor. I tillegg vil vinduets levetid avhenge av hvor godt man vedlikeholder det, sier byggmester Svein Arne Schei. Selv bor og jobber han på værutsatte Jæren, og i jobben rehabiliterer han regelmessig hus som får et lunt inneklima, takket være nye vinduer.

Last ned (1)
GLEM IKKE HELE VINDUET: Mange vasker kun glasset, men karmen og rammen er vel så viktig.

Vår = vindusdugnad

Nå som det er vår i lufta, kan det være smart å ta en ekstra god kikk på vinduene dine. Da vil du kunne fange opp de små detaljene som tyder på at vinduene er modne for utbytting.

Dette skal du se etter:
• Kondens i glasset (tyder på at vinduet er punktert)
• Råte i treverk
• Utettheter i ramme
• Trekk fra vinduet

1
PERIODISK VEDLIKEHOLD: Uansett om du har et gammelt eller nytt hus, bør vinduene sjekkes en gang i året.

Viktigere enn du tror

Merker du tendenser til noen av punktene på listen overfor, så vil du sannsynligvis bli overrasket over hvor stor effekt nye vinduer vil ha på boligen din. – Jeg hører stadig kunder utbryte at «så varmt og godt det ble inne nå!» etter at de har fått nye vinduer. Ingen tror på forhånd at vinduene har en så stor varmesparende verdi, forteller Schei.

Hvilket vindu skal du velge?

Det er ingen hemmelighet at det norske klima er noe for seg selv. Derfor nytter det ikke med produkter og løsninger vi kanskje har sett i varmere strøk. Kvalitetskrav både til løsninger, isolering, rammer og holdbarhet må stå i stil til klimaet vi lever i.

Uldal er en norsk vindusprodusent som har laget vinduer til norske hus siden 1942. De forstår viktigheten av kvalitet i alle ledd. Vinduene er spesialtilpasset norske værforhold, og de passer like godt i en tradisjonell hytte som i et moderne hus.

Fornøyd – både med estetikk og kvalitet

– Vi flyttet inn i vårt nybygde hus på Randaberg for nøyaktig ett år siden, og er veldig fornøyde. Vi valgte vinduer fra Uldal, ettersom vi allerede har dem på hytta. Uldal betyr kvalitet for oss, sier Frode Køningsberg. Estetikk har også har vært et viktig element i utformingen av det moderne trehuset.

– Moderne hus har gjerne rause glassflater, og da er det svært viktig å velge seg kvalitetsvinduer for et godt bomiljø. Uldal har et stort utvalg som passer like godt i et åttitallshus som et arkitekttegnet funkishus, sier Schei.

Les mer om vinduer fra Uldal her.

Slik vedlikeholder du vinduene dine:

• Regelmessig vask utvendig og innvendig.
• Ikke vask bare glasset, men hele vinduet
• Smør vridemekanismen og andre bevegelige deler.
• Trevinduer må etterses årlig og males ved behov år, normalt 5-10år.

Relaterte artikler