BYGGMAgasinet

Eventyrlig oppussing velger panelbord fra Huntonit ytterst i havgapet

November 2019

Huntonits ferdigmalte panelbord har en sterk overflate, og er enkle å rengjøre. De har en trefiberkjerne som gjør dem spesielt godt egnet til byggeprosjekter som er utsatt for store temperatursvingninger, sier Byggma-snekker Bjørn Ødegård. Han er opprinnelig tømrer, og var selv med på det eventyrlige oppussingsprosjektet på øya Træna som ligger seks timer med båt utenfor Bodø.

Panelbord i rekordfart

Her skulle TV-profilen Halvor Bakke og hans team av snekkere bygge om en rorbu hver. Eierne skulle så velge hvilken rorbu de ble mest fornøyd med, så konkurranseinstinktet skjøt fart.

– Rorbuene skulle ferdigstilles på seks dager, så det gjaldt å velge materialer som er raske å jobbe med, forteller Ødegård. Valget falt blant annet på panelbord fra Huntonit og Walls2Paint fra Forestia.

– Det at Halvor og Co har brukt panelbord fra Huntonit i flere sesonger, er et kvalitetsstempel og et bevis på at de er svært fornøyd med produktet, sier han. Panelbordene er raske å sette opp, og trenger ingen etterbehandling. I tillegg er de verdens reneste, og de eneste som anbefales av Norges Astma- og allergiforbund.

Kostemalt finish

Halvor ønsket et klassisk, stilrent uttrykk i «sin» rorbu. Han valgte kostemalte panelbord fra Huntonit i fargen klassisk hvit. Her ser man penselstrøkene, og det er en ekte hvitfarge uten snev av gulstikk. Bordene kan brukes både stående og liggende, i både vegger og tak, så de er et allsidig utgangspunkt. – Panelbordene er svært enkle å montere, du trenger bare hammer, slagkloss og en batteridrill eller luftverktøy, sier Byggma-snekkeren. Han var en del av Halvors team under innspillingen. I tillegg til å montere nye kostemalte panelbord fra Huntonit i taket, ble det lagt nytt gulv i hele rorbua. De opprinnelige furu-panelbordene i stue og kjøkken ble bevart, men ble malt i en annen farge. Så svingte Halvor sin magiske tryllestav over helheten slik at rorbua fikk seg et solid ansiktsløft. Det utdaterte interiøret ble erstattet med funksjonelle kvaliteter og et innbydende utseende.

8v1a5278
LUFTIG FELLESROM: Behagelige møbler erstatter den gamle, slitne trebenken, og nye lyskilder er montert i det nye taket.

Når kvalitet er viktig

Etter seks dager sto den nyoppussede rorbua klar til inspeksjon. Men enda viktigere enn at den skulle bygges i rekordfart, er at den skal holde seg fin over tid. Det krever kvalitetsmaterialer, ettersom Træna er utsatt for solide mengder vær og vind.

– Du ser sjøsprøyten fra vinduet, så det er en stor fordel at panelbordene har høy toleranse for fukt. Trefiberkjernen gjør at de ikke endrer form, uansett om rorbuene står ubrukte og uten innvendig varme gjennom en hel sesong, forklarer Ødegård. Derfor egner de seg også til bruk i våtrom, så lenge de ikke monteres direkte i våtsonen.

Rorbuer for kjendiser

Etter at sesongens siste episode av Eventyrlig Oppussing ble spilt inn på Træna, står rorbuene nå klare til å ta imot nye gjester. Utenfor stuevinduet svever havørnene selvsikkert, og mon tro om de ikke ønsker tilreisende velkommen til denne utposten i Norskehavet. Hver juli måned går Trænafestivalen av stabelen, og lokker til seg internasjonale artister. Da er det navn som Manu Chao, Damien Rice, Dum Dum Boys, Kings of Convenience og Timbuktu som flytter inn i de lekre rorbuene. Skulle noen av dem oppføre seg som ekte rockestjerner og etterlate seg rorbuene skitne, så er det ingen sak å fjerne sporene. Huntonits panelbord har en sterk overflate, og er veldig enkle å rengjøre.

Sjekk ut Huntonit Panelbord kostemalt her.

GANGEN FØR: Det anonyme inngangspartiet gir ikke en varm velkomsten til gjestene.

GANGEN ETTER: En eventyrlig forvandling der de kostemalte panelbordene fra Huntonit skaper diagonale linjer i taket. Veggene er malt, og helheten i inngangspartiet er varmt og innbydende.

KJØKKEN FØR: Det var dårlig plass på det gamle kjøkkenet, og innredningen bar preg av gul furu.

UTDATERT FELLESROM: Stue og kjøkken så litt tilfeldig plassert ut i den gamle rorbua. Taket var gulnet, og møblementet var gått ut på dato.

KJØKKEN ETTER: Kjøkkeninnredningen ble flyttet, og skaper en mer logisk rominndeling med bedre plass til å lage mat. Nytt tak med kostemalte panelbord fra Huntonit, malte vegger og nytt gulv rammer inn den nye kjøkkenavdelingen.

LUFTIG FELLESROM: Behagelige møbler erstatter den gamle, slitne trebenken, og nye lyskilder er montert i det nye taket.

HARMONI I HAVGAPET: Rorbuene er små, men med gode materialer som kostemalt panelbord fra Huntonit, har de blitt både harmoniske og funksjonelle.

Les også disse sakene

Jul1

Slik skaper du en herskapelig julestemning

Nå er det ikke lenge til jul, og med Walls2Paint rekker du fortsatt å gi et herskapelig løft til stua. Tenk Fanny og Alexander møter Downton Abbey. Listdekor er et hett tips til neste års interiørtrender. Les mer