Utendørs byggform kryssfiner furu prøysenhuset forestia oppussing
Prøysenhuset: Snøhetta har designet dette kultur- og opplevelseshuset på Rudshøgda, der Alf Prøysen vokste opp. Foto: Ketil Jacobsen/Snøhetta.

Snøhetta valgte kryssfiner fra Forestia

Da Snøhetta designet Prøysenhuset, var kryssfiner av furu det dominerende produktvalget. Vi har snakket med Geir Magne Grongstad i Forestia om hva som gjør disse platene så ettertraktede.

– Kryssfiner var det dominerende produktvalget i Prøysenhuset. Vi leverte mange tusen kvadratmeter med kryssfiner i furu, som kan sees som synlige overflater i resepsjonen, kafeen, biblioteket, verkstedet og lekerommet, sier Geir Magne Grongstad, produktsjef i Forestia.

Kantine byggform kryssfiner furu prøysenhuset forestia oppussing2
Dominerende produktvalg: Snøhetta har valgt å bruke kryssfiner i kafeen, resepsjonen, biblioteket, verkstedet og lekerommet i Prøysenhuset. Foto: Ketil Jacobsen/Snøhetta.

Huset ligger omkranset av furu- og bjerketrær på Rudshøgda, nøyaktig der Alf Prøysen vokste opp og fant inspirasjon til sine skillingsviser og fortellinger. Kulturhuset i skogen sto ferdig i 2014.

Kantine byggform kryssfiner furu prøysenhuset forestia oppussing
Foto: Ketil Jacobsen/Snøhetta.

– Kryssfiner er et populært materiale i norske hjem og hytter, ettersom vi liker følelsen av å bringe naturen inn. Synlige årringer og trestruktur er selve essensen i den skandinaviske stilen, og Prøysenhuset er et godt eksempel på hvordan kryssfiner underbygger nærheten til naturen.

Kantine byggform kryssfiner furu prøysenhuset forestia oppussing sitteplass 3
Foto: Ketil Jacobsen/Snøhetta.

Mange fordeler med kryssfiner

Kryssfiner regnes for å være et svært slitesterkt materiale. Platene er formstabile og skrufaste, ettersom de består av 7, 9 eller 11 lag med 0,8-1 mm finerplater som er krysslimt – derav navnet kryssfiner. Samtidig er dette et allsidig materiale, som i tillegg til bekledning på vegger og tak også kan brukes i bygningskonstruksjon, til snekkerarbeid, i møbler og innredningsløsninger, som emballasje og i transportindustrien.

Nærbilde byggform kryssfiner furu prøysenhuset forestia oppussing
Synlig innfesting: I huset er det brukt en kombinasjon av dykkertspiker og treskruer. Foto: Ketil Jacobsen/Snøhetta.

– Det stemmer at kryssfinerplater er sterke og stabile. I tillegg er de raske å plate opp. Det er bare å skyte dem fast på stenderverk med en dykkertpistol, eller bruk av skruer for tre eller stål, men heller ikke dette er spesielt tidkrevende, sier Grongstad.

Kunst2 byggform kryssfiner furu prøysenhuset forestia oppussing 3
Foto: Ketil Jacobsen/Snøhetta.

Han understreker likevel at kryssfinerplatene fra Forestia først og fremst er utviklet for proffmarkedet med fullformatplater som måler 1200 mm x 2400 mm (maks høyde 2700 mm). De har ikke klikkløsninger som appellerer til DIY-markedet, så monteringen krever fagkunnskap og muskelkraft.

Kunst byggform kryssfiner furu prøysenhuset forestia oppussing
Kryssfiner – en følelse: Med kryssfiner på veggene skaper man en lys og lun stemning. Foto: Ketil Jacobsen/Snøhetta.

Klare til montering

Kryssfiner leveres i mange ulike overflater, avhengig av hvilken tresort som er brukt og hvilken behandling platene har. Valgene er derfor mange, og man vil få et helt ulikt uttrykk om man velger furu, bjerk eller poppel. I Prøysenhuset valgte Snøhetta å bruke lakkert furu, som er en klassisk plate med mye struktur og mørke, godt synlige årringer.

– Vi leverte 12 mm tykke kryssfinerplater i lakkert furu med 3-4% hvithetsgrad til Prøysenhuset, forklarer Grongstad.

Svart hvitt byggform kryssfiner furu prøysenhuset forestia oppussing
Bring naturen inn: Kryssfiner bidrar til å jevne ut skillet mellom ute og inne. Foto: Ketil Jacobsen/Snøhetta.

Kryssfinerplatene fra Forestia leveres ferdiglakkerte og klare til montering. Hvithetsgrad og glansstyrke avgjør kunden selv. Foretrekker man å bevare furuens naturlige utseende, brukes en klarlakk. Ønsker man å forhindre gulning, brukes en hvitpigmentert UV-lakk. Er det brannkrav i bygget, så kan kryssfinerplatene også leveres med brannlakk.

Nærbilde peis byggform kryssfiner furu prøysenhuset forestia oppussing 3
Typisk norsk: Her har arkitektkontoret valgt en typisk norsk stil med mye synlig treverk. På vegger og tak er det brukt kryssfiner fra Forestia. Foto: Ketil Jacobsen/Snøhetta.

– Ubehandlet kryssfiner vil gulne over tid, derfor ønsker de fleste å bruke lakkerte plater. Det er en tidsbesparende fordel for våre kunder at vi lakkerer platene på vår fabrikk i Fredrikstad, ettersom det gir et veldig jevnt resultat når det gjøres industrielt. Man ser nesten ikke at de er lakkert, forsikrer han.

Dcb956a505923eee4e49907966a0b307 2048w
Foto: Ketil Jacobsen/Snøhetta.

Kan brukes ute og inne

Det finnes mange forskjellige typer kryssfiner. Det meste er best egnet for innendørs bruk, men filmbelagte og impregnerte plater kan også brukes utendørs. Kryssfiner Duraply er laget av spansk poppel, og er et klasse 3-produkt som egner seg for godt for utvendig bruk.

– Vi har nylig levert Duraply til svømmehallene i Nannestad og Steinkjer, der de har brukt kryssfiner i himlingen. Dette produktet kommer med en 15 års garanti på delaminering, og er godt rustet mot norsk vær og vind, avslutter Grongstad.

Tekniske godkjenninger

Kryssfiner fra Forestia er både FSC- og PEFC-sertifisert. Det betyr at alle trær som er brukt i produksjonen oppfyller de strengeste krav om at skogsdriften ikke fører til avskoging, og at den ivaretar lokalbefolkningen. Dette er spesielt viktig ettersom produktene har sin opprinnelse i Finland, Polen, Spania og Kina.

Relaterte artikler