Huntonit montering

Byggma gjør det lett for håndverkere å finne dokumentasjon

Hos Byggma kan du være sikker på at du finner velprøvde kvalitetsprodukter med grundig og lett tilgjengelig dokumentasjon.

Kravet til dokumentasjon på produkter blir stadig strengere. Vi har stilt produktsjefene for de store norske vegg -og takplateselskapene noen spørsmål, for å kunne gi deg en enklere hverdag for valg av riktig plate til ditt prosjekt.

Huntonit

– De viktigste godkjenningene for Huntonit er de tekniske godkjenningene fra Sintef. Disse er for fem år av gangen, men er stort sett livsvarige dersom vi ikke endrer produksjonen eller innholdet i platene, forklarer Kjell Torland hos Huntonit.

Han påpeker at EPD godkjenningen er den viktigste, for den viser at platene har et positivt karbonfotavtrykk, i det disse platene lagrer karbonet.

– Ellers så opplever vi at folk spør etter mye dokumentasjon fordi de får et krav fra kunder eller myndigheter, men mange vet ikke hvordan de skal lese papirene og hvilke opplysninger dokumentasjonen gir.

Se all dokumentasjon på Huntonit her.

Vi har tradisjoner for å ha godkjenninger på alt her i huset, så for oss er ikke dette en vanskelig oppgave
Kjell Torland, produktsjef Huntonit

– Hvilke godkjenninger er du mest stolt av å ha på plass?

– Vi har hatt et nært samarbeide med NAAF (Norges Astma og Allergiforbund) i mange år, dette fordi vi har ekstremt lave emisjonsverdier på platene våre. Huntonit er faktisk de eneste platene på det norske markedet som er anbefalt av NAAF. Årsaken til det er ekstremt lav avgassing. Dette samarbeidet betyr mye for Huntonit samtidig med at vi har Dansk Inneklimamerke, EPD, M1, TG (Teknisk Godkjenning SINTEF), sier Torland.

– Det er tidkrevende å etablere og vedlikeholde alle godkjenninger. Her får jeg veldig god hjelp av vår kvalitetssjef Oddbjørn Kylland. Vi deler på arbeidsoppgavene. Nye produkter er selvfølgelig mest tidkrevende da det er mye testing som må gjennomføres. En slik prosess kan gjerne ta ½ til 1 år før alt er på plass.

– Når en håndverker skal se etter godkjenninger på siden deres – hvilke godkjenninger mener du er den viktigste – eller de viktigste?

– Det viktigste er montering – at produktene monteres under de forhold som vi beskriver og at selve monteringen gjøres slik vi beskriver. Følges ikke monteringsanvisningen så hjelper det ikke at alle andre godkjenninger og dokumentasjoner ligger «bak» produktene, avslutter Torland.

Huntonit proff vegg montering glatt vegg
Huntonit Proff Vegg.

Smartpanel

Hos Smartpanel har de nettopp lansert en helt ny hjemmeside, der dokumentasjonen ligger lett tilgjengelig.

Smartpanel Wetwall er nettopp lansert. Hvilke tester har dere gjort på baderomsplatene for at kundene skal være sikre på å unngå lekkasjer?

– Kjernen i en Wetwall-plate er Huntonit, som er robust i forhold til fukt og temperatur. Så limes høytrykkslaminat på begge sider av platen. Laminat er 100% vanntett og vi garanterer at badet holder tett i 20 år hvis det er montert korrekt.

Wetwall baderomsplater er i emisjonsklasse M1. Dette er vi alene om på det norske markedet. Wetwall har en teknisk godkjenning fra SINTEF og er et anbefalt produkt fra Fagrådet For Våtrom (FFV), forteller en ivrig produktsjef.

Se all dokumentasjon på Smartpanel her.

Smartpanel wetwall industrielt bad montering dokumentasjon
Smartpanel Wetwall.

– Hvilke dokumentasjoner er det viktigst for dere å ha?

– Uten den tekniske godkjenningen ville vi ikke hatt et produkt. Så den er åpenbart det viktigste dokumentet for Wetwall. Egendeklarasjonen, PEFC godkjenningen og monteringsanvisningen er selvfølgelig også med på lista over viktige dokumenter. Wetwall har emisjonsklasse M1, noe ingen av våre konkurrenter har fått til. Alle arkitekter, entreprenører og privatpersoner som er opptatt av innemiljø vil sette pris på dette, mener Stenersen.

Wetwall har emisjonsklasse M1, noe ingen av våre konkurrenter har fått til
Kyrre Idar Stenersen, produktsjef Smartpanel

Vi vet også at ved å benytte Smartpanel Wetwall kan kostnadene reduseres betydelig. Vi snakker om helt ned til 1/5 av kostnaden ved å benytte tradisjonelle fliser, sier Kyrre Idar Stenersen. Ved bruk av ferdigmalte smartpanelprodukter er stort utvalg, lav pris og -byggetid et bra argument.

Eik bad smartpanel wetwall montering
Smartpanel Wetwall.

– Hvordan testes Smartpanel Wetwall?

– Platene gjennomgår mange tester som tar for seg eksempelvis vanntetthet, vanndampmotstand, rørgjennomføringer i vegg og avgassing for å få godkjenningene. Wetwall har Teknisk godkjenning fra SINTEF og emisjonsrapport fra RISE, som er grunnlaget for M1 sertifikatet. Det er også mekaniske tester som slagtester, forteller Stenersen.

– Hva er hovedgrunnen til at håndverkere bør bruke plater fra Smartpanel?

– Plater fra Wetwall er betydelig billigere enn konkurrerende metoder, som fliser og har mye raskere byggetid. Til prosjekter kan vi prekappe alle platene etter mål, som spesiallengder eller tilpasning rundt vinduer eller et vanskelig hjørne det ellers ville gått med mye til på.

Det er mange fordeler med dette, blant annet at håndverkeren frigjør tid, får mindre støv i lufta på byggeplass. Noe som er bedre for helsa og reduserer rengjøringsbehovet på byggeplassen og skaper vesentlig mindre søppel. Vi har også som mål at vi skal være billigere enn våre konkurrenter på baderomsplater, avslutter Kyrre Idar Stenersen.

Smartpanel montering dokumentasjon teddytrend
Smartpanel.

Forestia

Produktsjef for Forestia, Christian Sørlie, forteller om flere viktige godkjenninger for Forestia. – Vi har Sintef Teknisk Godkjenning nr 2280 på Forestia Gulv. Vi har blant annet M1 sertifikat og Miljømerket Svanen på de fleste av våre produkter. Dette er de viktigste sertifikatene for proffen.

Sørlie støtter Kjell Torland hos Huntonit når han sier det er stor uvitenhet blant håndverkerne om hva de forskjellige godkjenninger og sertifikater står for.

Han opplyser også at Byggma har egen YouTube kanal der Forestia har lagt ut mange monteringsfilmer. – Byggmas YouTube kanal er veldig populær og brukes mye av både proff og selvbyggeren, forteller Sørlie.

Se all dokumentasjon på Forestia her.

Walls4you montering
Walls4you.

– Så er det nøkkelspørsmålet til slutt – Hva skiller Forestia fra konkurrentene?

– Vi har og leverer norske produkter med topp kvalitet. Og med produktet mener jeg også kundeoppfølging. Den er tett på og det er enkelt å komme i kontakt med de rette folkene når du lurer på noe hos oss. Vårt fokus er å gjøre hverdagen enklere ved at montering går raskt uten å gå på akkord med sluttresultatet.

Han er ikke i tvil når vi spør om hva han ser som hovedgrunnen til at håndverkere bør bruke plater fra Byggma.

Vi bruker norsk tre hele vegen og støtter produksjon av Norsk skog
Christian Sørlie, produktsjef Forestia

Vi har definert våre fokusområder hva gjelder bærekraft, og er opptatt av utvikling av norske industriarbeidsplasser i tråd med målene. Det er lokal produksjon fra a til å.

Dokumentasjonen for alle platene som forhandles av Byggma finner du på den enkelte produsents hjemmesider.

Relaterte artikler

Headerbilde veggplateguiden
EliteX + fler

Den store veggplate-guiden

Det finnes mange ulike typer veggplater på markedet. Her får du oversikten over hvilke plater som passer når og hvor.

Les mer