BYGGMAgasinet

De viktigste fargetrendene

Disse fargene bør du bruke når du maler.

September 2015

Skal du male et rom og er usikker på hva slags fargetrender som gjelder? Og hvilke farger kan kombineres? Få god inspirasjon til ditt fargevalg, og les mer om de viktigste fargetrendene.

Varige farger

Det er ikke lenger slik at du må ha sesongens «it-farger» for å være trendy og skape ditt designerhjem. Før kastet man seg gjerne på ulike fargebølger med en gang. Vi er fremdeles opptatt av nye farger og ideer, men folk vil gjerne ha varige farger, som det er godt å leve med.

– De som tror at egghvit er ut og grått er in, de må tro om igjen. Det viktigste er at du velger farger som DU trives i, sier, Lisbeth Larsen, global fargesjef hos Jotun og legger til:

– Folk vil gjerne gjøre justeringer hjemme – de vil rydde, male og fornye. Men de er ikke så opptatt av å være supertrendy lenger.

Trenger veggene fornyelse før du går i gang med malerjobben?
Bruk veggplatene Walls2Paint så sparer du både tid og arbeid: Aldri vært enklere å få nye vegger

Velg etter eget ønske

Interiørstylist Signe Schineller står bak bloggen resignert.no, og er kjent fra TV-programmene God morgen Norge, Herlige hjem, Sinnasnekker’n og Boligkrise. Schineller er enig med Larsen i at det viktigste er hvilke farger du liker.

– Når det gjelder fargetrender, er det flere stiler som regjerer. Til kundene mine pleier jeg å si følgende: «Hvorfor velge en gjeldende trendfarge hvis du ikke liker den?» Kjenn etter hva DU liker. Men gråtoner er klassikere, og dypere toner gir en god atmosfære. Grønne og blå farger med mye grått i, i ulike valører, sees stadig oftere i moderne interiør.

– Skal du velge farger til boligen er dette mitt råd: Stol på deg selv. Vær tro mot DIN stil, og det som PASSER for deg og din familie. Farger påvirker oss mer enn vi tror, påpeker interiørstylisten.

Fremhev interiøret

Signe Schineller har også tro på at vi vil se mer av mørke gråtoner og dype farger i mange hjem i tiden fremover.

– Mange er beskjedne og holder seg til den malte fondveggen eller én tapetsert vegg som blikkfang. Men jeg har troen på bruk av mer farger fremover, både lyse og mørke. I et TV-program jeg var med i, malte jeg et helt rom i dus gråblå. Flere reagerte på fargen, men når rommet var ferdig innredet og ferdigmalt, elsket alle fargen. Det ga en følelse av luft, himmel og hav. Det ble helt fantastisk!

– Flere av de store malingsleverandørene har sine farge- og trendteorier. Her kan man la seg inspirere. Mørkere gråtoner og dype farger opp mot transparente pasteller er i vinden. Mørke farger kan virkelig fremheve interiøret!

Klar for å male? Få smarte maletips her.

Forestia Walls4You Crusoe og Huntonit panelbord i tak

Forestia Walls2Paint malt Jotun Matrix og lys grå

Forestia Walls2Paint malt Brillianthvit og Jotun Matrix

Forestia Walls2Paint malt brillianthvit og Huntonit Antikk tak brillianthvit

4150 Walls4You Classic Grey Deco

36 4675 Trend Copper Metallic og 4651 Trend White Metallic Forestia Walls4You og Huntonit panelbord i tak

4651 Trend White Metallic Deco og Huntonit panelbord i tak

Huntonit antikk tak i brillianthvit og Forestia Walls2Paint malt brillianthvit

Kjøkken malt i 4654 Metallic Trend Grey

Huntonit antikk vegg i microfuge frost og Huntonit antikk tak i kostemalt brilliant hvit

Gammelt og nytt

Det er ikke lenger om å gjøre å kopiere interiørbutikkene og interiørbladene. Nå vil folk skape sin helt egen stil, der gammelt og nytt settes sammen i en unik kombinasjon.

– Hjemmet skal reflektere vårt levde liv. Hjemmet skal være personlig, og vi er ikke redde for å vise frem gjenstander som sier noe om våre egne preferanser i livet, forklarer fargesjefen hos Jotun.

– Det er stadig mer vanlig å male både vegger, lister og dører i samme farge, og skape kontrast med forskjellige glansgrader.

Hvitt på bestselgerlista

Selv om det er populært å male veggene hjemme med farger, er også hvitt fortsatt en bestselger hos Jotun. Det er ikke bare i Norge vi liker lyse hjem, hvitnyansene er bestselgere over hele verden. Vi kan derfor med trygghet fastslå at hvitt er ikke ut, og kommer aldri til å gå av moten.

Jotuns fargesjef er opptatt av at hvitt ikke bare er hvitt, og at det finnes mange ulike nyanser. Derfor har Jotun satt sammen en hel palett med hvitfarger som kan fungere sammen og skaper lunhet i hjemmet:

– Vi tok utgangspunkt i en av våre mest populære farger noensinne, egghvit, og jobbet med å skape en serie hvor alle fargene kan skli over i hverandre. I tråd med tendensen om lune, nære hjem, er det denne gangen mer beige enn grått. Generelt er det flere varme nyanser i paletten.

Kommentarer

Les også disse sakene

Soverom10

Smartpanel – perfekt for deg med stor takhøyde

Noen ganger må man gå grundigere til verks enn et par strøk maling. Nye vegger gjør underverker for et rom, og Smartpanel er både enkle å sette opp og skreddersydd for å tåle juling. Du får dem i lengder på opptil 3.05 meter, så de passer perfekt inn hos deg som liker det høyt under taket. Les mer

Frodes hus

Bør du bytte ut vinduene dine?

Det er ikke bare når vinduene dine får synlige skader at de bør skiftes ut. Ofte tenker vi ikke over om et vindu bør byttes ut eller at et vindu trekker – men det er helt sikkert er at du merker det på både inneklima og strømregningen. Les mer

Soverom trendfarge3

Vårens fargetrender 2020

Gylne nyanser og brente toner preger trendpaletten denne våren. Gjerne i kombinasjon med frodig grønt, nøytralt grått eller beroligende blått. Les mer

Konsoll5

Skap et godt inneklima med veggplater

Et godt inneklima er viktig for både kropp og sinn. Huntonit er naturlige veggplater som er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund, og er helt uten giftige kjemikalier og tilsatte limstoffer. Les mer

Eventyrlig oppussing ses 4 gruppebilde  foto tv3 vegard breie

Eventyrlig oppussing med Huntonit

Et romslig og lunt soverom stod høyt på ønskelisten da gjengen fra Eventyrlig oppussing kom til hytta i Tolga. Rustikke panelbord fra Huntonit oppfylte drømmen på én-to-tre. Les mer