Spisestue1 redigert
ENKLE GREP: Kvisthullene og årringene setter sitt preg på interiøret når du bruker eksponert kryssfinér. Foto: Annette Nordström

Kryssfinér – et ærlig materiale for deg som er glad i naturen

I takt med at vi blir stadig mer bevisst på bærekraft og klima, slår kryssfinér an på trendbarometeret. – Det gir et sart og naturnært inntrykk som kler en skandinavisk stil, sier interiørdesigner Annette Nordström.

Folk flest forbinder kanskje kryssfinér med usynlige bakplater som brukes på bad og kjøkken. Nå er det er en økende trend å eksponere platene, slik at de blir en synlig del av interiøret.

- I Finland har man lange tradisjoner med å eksponere kryssfinér. Her i Norge er det fortsatt en godt bevart hemmelighet blant arkitekter og designere, sier Annette. Hun har sansen for å hente naturen inn, og med kryssfinér på veggene lar man treverket snakke sitt eget språk. Det er et ærlig produkt som hverken trenger å dekkes til med maling eller tapet.

Annette profil
INTERIØRDESIGNEREN: Annette Nordström henter gjerne naturen inn, og forteller at kryssfinér lenge har vært en godt bevart hemmelighet blant arkitekter og interiørdesignere.

Grønn livsstil

For å bruke synlig kryssfinér, bør man la kvisthullene og årringene spille hovedrollen i interiøret. – Dette er en stil som passer godt for design- og kvalitetsbevisste mennesker som trives best når elementene i interiøret er få, men av god kvalitet, forklarer interiørdesigneren. Å velge ting som skal vare lenge, fremfor brukes og kastes, er helt i tråd med en grønn filosofi. Kryssfinér kan også fint kombineres med gjenbruk. – Å ramme inn loppisfunn med kryssfinér gir en personlig og tidsriktig stil. Ofte er det slik at gamle møbler er av høyere kvalitet enn det nye vi kjøper i dag. På loppemarked kan man gjøre funn som kan vare i generasjoner, sier Annette.

Solid og naturlig

Kryssfinér er et naturlig produkt laget av gran, furu eller bjerk fra bærekraftig skog. Dette er materialer som kan spores tilbake til klimavennlige kilder. I tillegg er platene svært solide; et valg som står seg over tid. – Kryssfinér er de sterkeste trebaserte platene som finnes på markedet i dag, sier Geir Magne Grongstad, produktsjef i Byggform. De har drevet med import av trebaserte plater siden 1989, og holder til på Slemmestad i Asker. Han forteller at produktet har fått et nytt bruksområde nå som platene også brukes nakne i interiøret.

Sjekk ut kryssfinér fra Byggform her.

– Det er et skruefast materiale som tradisjonelt har blitt brukt som bakplater for å feste baderomsinnredning med veggholdt toalett og kjøkkeninnredning med tunge overskap. Nå ser vi at stadig flere velger kryssfinér som et designgrep. Det er blant annet veldig populært på hytter der det er ønskelig å bringe naturen inn, sier Grongstad.

Spisestue4
TA MED NATUREN INN: Kryssfinér passer like godt inn på en tradisjonell hytte som på et moderne kjøkken. Sats gjerne på få, men gode møbler for å skape en bærekraftig stil. Foto: Annette Nordström

Furu – populært igjen

Gule furupanel har i lang tid vært svartelistet av interiørdesignere. Nå er furu på full fart tilbake inn i trendbildet. Men å hente furuskogen inn byr på noen utfordringer. – For å unngå den gulbrune looken de fleste assosierer med furu, anbefaler vi å lakke kryssfinérplater med en hvitpigmentert lakk som begrenser gulstikket, forklarer Grongstad. Det er også mulig å bestille ferdiglakkede kryssfinérplater, hvis man ønsker det.

Monteringen er en enmannsjobb

Platene finnes i flere hendige formater. Ergoboard, som er et populært kryssfinérprodukt, leveres i 12mm, 15mm eller 18mm tykkelse. Lengden er 240 cm og bredden er 300 cm, og platene leveres med not/fjær på alle fire sidene. Selve monteringsjobben er enkel, og du trenger minimalt med verktøy. En drill og treskruer, eller en spikerpistol og spiker er alt du trenger, i tillegg til et vater for å sikre et avrettet resultat. Trenger du å skjære til platene underveis, trenger du ikke å kaste overskuddsmaterialet.
– Normalt må man skjøte veggplater på stender, men med kryssfinérplatene Ergoboard kan man skjøte uavhengig av stenderne. Platene har såkalte «fjær» som du trer inn i hverandre, og dermed er det minimalt med svinn, forklarer produktsjefen.

Spisestue7
BACK TO NATURE: Ja, furua er tilbake i trendbildet. Når du bruker eksponert kryssfinér trenger du bare pynte med en bjørkekvist for å gjøre det fint. Foto: Annette Nordström

Ønsker du deg et miljøvennlig interiør, der uttrykket er rent og naturlig, er kryssfinér definitivt et godt valg. – Dette er ikke noe for maksimalister som elsker tunge fløyelsgardiner og forgylte kandelabre. Kryssfinér gjør seg aller best mot enkel dekor. En bjørkekvist kan være nok, sier interiørdesigner Annette Nordström.

Les mer på byggform.no.

Relaterte artikler